fbpx

Blog: aktivManager 3.6 > aktivManager 5.0

Once upon a time

Kako sve dobre priče počinju s „jednom davno“, neka tako počne i ova.

Jednom davno, prije nešto više od 14 godina, skupina stručnjaka iz KING ICT-a odlučila je razviti sustav za upravljanje dokumentima koja će omogućiti brže i organiziranije poslovanje.

Tako je nastala aplikacija aktivManager. Isprva je to bio tek klasični DMS (Document Management System) app, ali po osnovnom setu funkcionalnosti, već je tada bila daleko ispred svoga vremena. Omogućavala je  praćenje životnog ciklusa ulazne i izlazne dokumentacije kod velikih organizacija (enterprise segment tržišta) s velikim brojem korisnika (zaposlenika) i dokumenata.

Omogućila je da se u svakom trenutku zna lokacija svake pojedine vrste dokumenta unutar „raspisanih“ workflow procesa. Prednost joj je bila i zajednički rad na pojedinom dokumentu, uvid u digitalizirani dokument, mogućnost praćenja svih verzija dokumenata. Osim toga, komentari osoba koje su radile na pojedinom dokumentu bili su vidljivi onima koji su bili uključeni u određeni poslovni proces ili su imali takva prava.

Aplikacija se već tada mogla koristi putem svih  web preglednika, a bila je i dostupna na više jezika. Tijekom vremena kontinuirano se razvijala i „pomlađivala“, da bi, sada već odrasla, u zadnjih godinu dana prošla kroz proces velike transformacije.

Sve je počelo ujesen prošle godine  kada smo krenuli s izradom analize i plana razvoja novog aktivManager 5.0.

Funkcionalnosti aktivManagera 5.0

Postavili smo set osnovnih zahtjeva koji smo kontinuirano širili, a osnovni zahtjevi bili su:

 • cloud native platforma
 • modularna „mikroservisna“ platforma
 • mogućnost smještanja on-premise ili cloud
 • mogućnost korištenja na svim dostupnim uređajima
 • autentikacijski modul otvoren prema raznim identity providerima (Google, Facebook, …)
 • podržavati CMIS standard
 • neovisnost o bazi podataka koju user koristi
 • sadržavati dobru BPMN crtalicu
 • omogućavanje bilo kojoj vrsti objekta da bude okidač za pokretanje poslovnog procesa, ne nužno samo dokument
 • omogućiti maksimalno korištenje open source tehnologije
 • podržavati sve funkcionalnosti koje smo imali do tada
 • dodati popis od čak 100 novih funkcionalnosti
 • uvesti i vizualizaciju svih statističkih podataka i izvještaja

Konstantna nadogradnja aktivManagera

Složnim i uigranim timom te agilnim pristupom vođenja projekta, 1.7.2020. na tržište je izašao aktivManager 5.0 koji je, na zadovoljstvo Kingovaca, uspio premašiti sve navedene zahtjeve koje smo si zacrtali godinu dana ranije.

aktivManager 5.0 postao je cloud native governance platforma koja se može koristiti kao centralno mjesto za prikupljanje podataka, informacija i dokumenata svake pojedine organizacije. Ujedno je i aplikacija kroz koju se mogu pratiti svi poslovni procesi vezani uz administraciju i operacije. Centralno je mjesto za uvid u svu digitaliziranu dokumentaciju pojedine organizacije. Može se, kao i  prethodnici, integrirati s vanjskim sustavima i dopušta optimalnu digitalizaciju te automatizaciju poslovnih procesa koji su se prije radili manualno. Dugotrajan i mukotrpan proces, sada je postao brz, moderan, automatiziran i jednostavan za uporabu.

Jednom davno, lansirana je aplikacija aktivManager, ali njezin put još uvijek traje. Bez obzira na visok stupanj razvoja appa koji je do danas iznimno evoluirao u odnosu na svoju početnu inačicu, nadogradnje još uvijek  nisu prestale. I neće. Današnja verzija kontinuirano se razvija, i dobiva nove funkcionalnosti u skladu s trendovima, svom dostupnom tehnologijom i potrebama enterprise segmenta tržišta. Veselimo se novim tehnologijama koje budućnost nesumnjivo nosi, a mi ćemo ju dočekati spremni na daljnje nadogradnje.