fbpx

Budućnost tehnologije i podrška hibridnom radu

Brza i moderna vremena predstavljaju izazove za brojna poslovanja, no tehnologija uvelike olakšava nadilaženje problema. Pandemija koja je prouzrokovala globalnu krizu natjerala je brojne tvrtke da prilagode svoj način rada novonastalim uvjetima.

Posebnost situacije potaknula je Cisco na provedbu istraživanja među 6,745 radnika u IT sektoru. U periodu od 29. srpnja 2021. do 26. kolovoza 2021. godine, ispitani su stanovnici Francuske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Španjolske i Švedske na temu “Budućnost tehnologije”.

U trenutku istraživanja, ispitanici su bili zaposleni na radnim mjestima donositelja IT odluka, CIO-a te uredskih zaposlenika.

Provedeno istraživanje dokazalo je važnost utjecaja moderne tehnologije na olakšavanje izvršavanja rada zaposlenika. Naime, rad izvan ureda postao je svakodnevica za brojne zaposlenike diljem svijeta: no za uspješan “rad od kuće” potrebno je osigurati određene tehničke uvjete, kao što su brz i stabilan internet te informatička infrastruktura pogodna za rad u navedenim uvjetima.

Zahvaljujući ovom istraživanju, lakše je shvatiti perspektivu radnika i njihova očekivanja; također može pomoći u unapređenju odnosa na relaciji tvrtka-zaposlenik te omogućavanju kvalitetnih uvjeta za održavanje poslovne uspješnosti. Stoga ovo istraživanje može poslodavcima dati relevantan uvid u to kako poboljšati svoje poslovanje.

Navika rada izvan ureda i očekivanja

Kako smo već spomenuli, zbog neprilika na tržištu zadnjih nekoliko godina sve veći broj poslovanja morao se okrenuti radu izvan ureda. Velik postotak zaposlenika urede je zamijenio svojim domom, a takav poslovni potez je stvorio novu vrstu odgovornosti koja je pala na tvrtke i njezine zaposlenike.

Jedan od glavnih uvjeta za izvršavanje poslovnih zadataka je prigodna informatička infrastruktura s obje strane. Očekivanja su velika jer zaposlenici žele uvjete u kojima mogu normalno funkcionirati, a tvrtke žele održati ciljane rezultate i produktivnost. Rezultate istraživanja je ključno uzeti u obzir u kontekstu poslovanja u post-COVID 19 svijetu. Trebaju se uzeti u obzir želje radnika u novim organizacijama poslovanja.

Istraživanje nam je tako, između ostalog, dalo uvid u rezultate: četiri od pet ispitanika (84%) potvrdilo je kako je rad izvan ureda promijenio njihova tehnološka očekivanja za rad u uredu.

Preuzmite cijeli izvještaj

Indikatori uspješnosti

U poslovanju indikator uspješnosti za poslodavca i zaposlenika može biti različit pojam. Za nekog on predstavlja broj odrađenih poslovnih zadataka, a za drugog vrijeme provedeno na poslu.

Vrlo je bitno shvatiti da određeni indikatori uspješnosti ne prezentiraju realno mjerljive rezultate. Situacija se dodatno komplicira kada se uzme u obzir rad izvan ureda i/ili hibridni rad, što može otežati mjerenje. Istraživanje je kroz niz pitanja predstavilo ključne pojmove zaposlenicima i upitalo ih što oni smatraju da je realan prikaz njihove učinkovitosti ili učinkovitosti njihovog tima. Korisno je da poslodavci imaju uvid u razmišljanja svojih zaposlenika. Tako se mogu definirati indikatori uspješnosti kojima će biti zadovoljni i poslodavci i zaposlenici.

Tek dvoje od pet ispitanika smatra da je obavljanje svakodnevnih zadataka najveći indikator performansa rada u uredu. Njih 34% vrijeme provedeno u uredu smatra adekvatnim prikazom kvalitete rada u tvrtki, dok se vrijeme provedeno na sastancima smatra najboljim indikatorom tek kod 24% zaposlenika.

Preuzmite cijeli izvještaj

Post COVID-19 period i moderne tehnologije

Pandemija je primorala zaposlenike mnogih tvrtki da iskoriste potpuni potencijal interneta i međusobne povezanosti. S većim opsegom zadataka koje je potrebno izvršavati u novim uvjetima, došlo je i do lakšeg i većeg prihvaćanja novih tehnologija kao što su 5G i WiFI 6.

Osim što brz i siguran internet osigurava zadovoljstvo zaposlenika, on potiče gospodarski oporavak poslovanja redovitim izvršavanjem poslovnih ciljeva. Stoga je ključno znati koliko su zaposlenici zadovoljni kvalitetom interneta kao osnovom svog poslovanja.

Gotovo tri četvrtine ispitanih potvrdilo je važnu ulogu broadbanda /  povezanosti u provođenju oporavka od COVID-19 pandemije. Naime, ispitanici smatraju da je broadband / povezanost ključna u osiguravanju jednakog pristupa poslu, edukaciji i zdravstvenim uslugama za svakog pojedinca.

Njihov stav potvrđuje pozitivan odnos prema 5G i Wi-Fi 6 jer tri četvrtine ispitanih potvrdilo je pozitivan utjecaj istih na lakšu prilagodbu modernim tehnologijama.

Preuzmite cijeli izvještaj

Značajan postotak ispitanih napominje važnost brzine interneta u uredu, a isti smatraju da je jednako važan za rad izvan ureda. Sličan broj zaposlenika želi pristup 5G mreži bez dodatnih troškova, a 78% smatra da je pristup 5G mreži u uredu vrlo bitan za njih.

Važnost dostupnog interneta

Internet je postao glavni alat izvršavanja mnogih poslovnih ciljeva. Moderno poslovanje ne može funkcionirati bez interneta jer bez njega nema ni poslovne aktivnosti.

Važnost interneta posebno dolazi do izražaja u situacijama gdje tvrtke koje nisu povezane s digitalnim tehnologijama trebaju internet za reklamiranje i komunikaciju s klijentima. Iz navedenog se može zaključiti koliko je internet važan za zaposlenike, a tu su tvrdnju potvrdili i rezultati Censuswide istraživanja.

Naime, 82% ispitanika potvrdilo je da im je dostupan internet važan za obavljanje primarne djelatnosti. Dobra je vijest da su tvrtke u ovom slučaju u koraku sa zahtjevima zaposlenika: njih 91% je potvrdilo da je njihova tvrtka bila u mogućnosti pružiti dostupan internet u posljednjih 18 mjeseci.

Tvrtke nailaze na probleme u situaciji održavanja povezanosti zaposlenika: otprilike pola ispitanika je izjavilo da je njihova tvrtka imala poteškoće u tome, dok kod druge polovine nije bilo prepreka.

Preuzmite cijeli izvještaj

Rješenje za sva postavljena pitanja

Za sva navedena pitanja, rješenje leži u Cisco tehnologijama koje omogućavaju neometan rad bez obzira na trenutnu lokaciju.  Fleksibilna su, prilagodljiva različitim potrebama i jednostavna za individualne potrebe.

Tvrtkama omogućuju privući i zadržati vrhunske stručnjake iz tražene industrije, a  zaposlenicima pružaju alate pomoću kojih će biti produktivniji.

Uz to, Cisco rješenja zaposlenicima omogućuju siguran povratak u ured te jednostavniju suradnju s kolegama koji rade izvan njega. Kada se radi o  prilagodbi poslovnog prostora potrebama zaposlenika, bitno je imati na umu sigurnost. Vrhunska tehnologija olakšat će  implementiranje kolaboracije, sigurnosti, mreže, clouda i raznih aplikacija u funkcionalan i agilan sustav koji zdravo raste te se razvija.

Cisco će se pobrinuti da ostanete produktivni i radite bezbrižno bez obzira na lokaciju.

Zaključak

Istraživanje provedeno za Cisco od strane Censuswidea među 6,745 ispitanika iz šest zemalja, možemo zaključiti da tehnologija ima važan utjecaj na poslovanje tvrtki i njihovih zaposlenika.

U skladu s potrebama modernih vremena, uz izvanredne posljedice pandemije, sasvim je jasno da je došlo do promjene perspektive poslovanja. Utjecaj rada izvan ureda uvelike je olakšao rad mnogim zaposlenicima. Mnogi od njih očekuju da se ovaj trend poslovanja nastavi i dalje ili da dođe do velikih promjena u radu u uredu.

Ispitani također naglašavaju važnost modernih tehnologija za izvršavanje poslovanja: primjerice, 5G mreža i Wi-Fi 6E infrastruktura, ali  pristup internetu te njegova brzina. Osim spomenutih tema, postavljena su još pitanja o očekivanjima o novim zapošljavanjima i kriterijima zapošljavanja, prihvaćanju SASE te brojna druga pitanja.

Zaključak je jednostavan: tvrtke i zaposlenici su svjesni da je za održavanje razvoja poslovanja potrebna prilagodba. Zaposlenici moraju biti spremni na prihvaćanje novih tehnologija i stjecanje novih znanja – što u velikom postotku i jesu. S druge strane, tvrtke moraju biti u mogućnosti osigurati svojim zaposlenicima uvjete u kojima mogu kvalitetno raditi i razvijati svoje vještine. Pozitivno je što, sudeći prema rezultatima ovog istraživanja, obje strane surađuju vrlo dobro i svjesne su da su ključni pojmovi timski rad i zajednički razvoj.

Cijeli izvještaj možete preuzeti na LINKU.