fbpx

Hrvatska velika nagrada sigurnosti otišla u ruke KING ICT-a

U Opatiji se održala deseta jubilarna manifestacija dodjele nagrada Hrvatska velika nagrada sigurnosti koja se dodjeljuje u 11 kategorija. Nagradom se odaje priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici i svima koji daju doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske. Jedan od dobitnika ove prestižne nagrade je i KING ICT i to u kategoriji Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti. Radi se o projektu multifunkcionalne nadogradnje sustava perimetarske zaštite (APIS IT d.o.o.)

Osim što je nagrađen, KING ICT je na manifestaciji imao još jednu ulogu. Direktor sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, Matija Mandić, za prisutne je održao interesantnu prezentaciju pod naslovom: Kompleksne integracije sustava tehničke zaštite ( s primjerima dobre prakse).

Prezentacija je pokazala vrijednosti cjelovitog integracijskog pristupa u sustavima sigurnosti te je pružila odgovore na različite poslovne i sigurnosne izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u praksi.

  

APIS IT i važnost sigurnosti objekta

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. – APIS IT d.o.o., pruža strateške, stručne i provedbene usluge javnom sektoru Republike Hrvatske u planiranju, razvoju, podršci i održavanju poslovno-informacijskih sustava po principima umrežene i korisnički usmjerene uprave.

Projekti u kojima APIS IT aktivno sudjeluje i za njih izgrađena infrastruktura odličan su primjer transformacije prema modernoj javnoj upravi. U njima je već sada ostvarena interoperabilnost između tijela uprave na svim razinama. Građanima, gospodarstvu i samoj upravi omogućena je pouzdana i cjelovita informacija uz pristup uslugama i servisima u elektroničkom obliku.

Upravo zbog toga, izuzetno je važna sigurnost cjelokupnog objekta APIS IT-a, posebice u dijelu fizičke i logičke sigurnosti te međusobne konvergencije svih elemenata sigurnosti, kako bi se omogućilo proaktivno praćenje cjelovitog sigurnosnog sustava objekta.

Jedan od najkompleksnijih integracijskih sustava tehničke zaštite u RH

Kroz projekt bazične implementacije sustava tehničke zaštite i multifunkcionalne nadogradnje  sustava zaštite unutarnjeg i vanjskog perimetra, realiziran je jedan od najkompleksnijih integracijskih sustava tehničke zaštite u Hrvatskoj. Centralni nadzorni sustav, King Situation Management (KSM), predstavlja centralnu integracijsku platformu, koja integrira više od 20 proizvođača različite sigurnosne opreme. Jedinstven sustav nadzora i upravljanja obuhvaća sljedeće:

  • sustav najave i evidencije posjetitelja
  • sustav kontrole pristupa i IP portafonske komunikacije
  • sustav upravljanja i kontrole rampi i kolnih vrata
  • sustav prepoznavanja registarskih oznaka vozila
  • sustav mrežnog videonadzora
  • sustav video analitike
  • sustav mrežne protuprovalne zaštite
  • sustav perimetarske zaštite s videoanalitičkim i radarskim detektorima i infracrvenim barijerama
  • sustav nadzora okoline data centra (nadzor temperature, relativne vlage, prodora vode)
  • sustav izvještavanja

Zaštitarska kućica, spoj moderne arhitekture i visokih sigurnosnih standarda

Posebna značajka implementiranog sustava je specijalna izvedba zaštitarske kućice na samom ulazu u štićeni objekt, koja zadovoljava najviše standarde nadzora i preglednosti te kvalitetne uvjete rada operatera. Kućica je izvedena na način da se u potpunosti uvažava vizura same zgrade, koja predstavlja primjer moderne zagrebačke arhitekture, kako bi se vizualno i funkcionalno uklopila u postojeći prostor.