fbpx

Akademci složni: Ponosni smo na aplikaciju koju smo razvili u KING ICT-u

Ove godine održano je novo izdanje KING ICT Akademije putem koje studenti dobivaju priliku učiti od naših stručnjaka i iz prve ruke vidjeti kako izgleda rad u struci. Akademija studentima nudi besplatnu edukaciju i plaćenu praksu, a oni koji se posebno iskažu mogu zaraditi i stipendiranje do kraja školovanja ili pak posao za stalno. Neki od najboljih upravo su tri studenta i studentica koji su svojim trudom, radom i angažiranošću  zaradili potonje – zaposlenje u KING ICT-u. Čast nam je s njima porazgovarati i vidjeti kakvi su im dojmovi o Akademiji.

Kao prvo, predstavite nam se.

ARDITA: Bok svima! Zovem se Ardita, inače sam iz Rijeke, ali živim u Zagrebu. Studiram Računarsku znanost na FER-u (peta godina).
MARKO P: Ja sam Marko Pogačić iz Zagreba, apsolvent sam treće godine Tehničkog veleučilišta u Zagrebu – smjer programsko inženjerstvo.
MARKO G: Ja sam Marko Grozaj, živim u jednom divnom mjestu u Zagorju, Krapinskim Toplicama. Trenutno sam četvrta godina Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva.
MARKO S: Zovem se Marko i dolazim iz Kutine, a tijekom studija sam stanovao u Zagrebu. Prije mjesec dana sam diplomirao na diplomskom studiju Informacijsko-komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti.

“Prije Akademije nisam imala puno znanja o alatima i tehnikama koje se koriste u poslovnoj analizi (…) Stoga, moram reći da su mi mentori i na teorijskom i na praktičnom dijelu bili od velike pomoći.” ARDITA ŠALJA, FER

Kako to da ste odlučili sudjelovati u KING ICT Akademiji, gdje ste za nju čuli?

ARDITA: Prijave za KING Akademiju sam vidjela na LinkedInu. Kad sam pročitala program koji Akademija nudi, zainteresirao me ovaj oblik prakse
MARKO P: Od nekoliko različitih kolega na faksu koji rade u Kingu ili su prisustvovali na akademijama. Odlučio sam se sudjelovati zbog preporuka kolega, a i zbog toga što sam htio naučiti kako se izrađuju aplikacije u poslovnom svijetu te steći dodatna znanja iz aktualnih tehnologija.
MARKO G: Cilj mi je bio pronaći neki novi posao kako ne bih cijelo ljeto proveo gubeći vrijeme, a za akademiju sam već prijašnjih godina čuo na fakultetu, ali specifično ove godine, mi je prijatelj Marko poslao link, kao, „ajmo se prijavit“. Eto tako sam se prijavio bez nekih većih očekivanja, sasvim spontano.
MARKO S: Za akademiju sam prvo saznao putem web oglasa prilikom pretraživanja ponuda studentskih poslova na raznim portalima. Tijekom sljedećih godina sam više puta čuo za KING ICT Akademiju putem predstavljanja programa akademije na fakultetima i putem studentskih udruga.

Ispričajte nam malo o teorijskom dijelu – je li to sve proteklo u redu s obzirom na to da se ove godine po prvi puta sve održalo online? Kako je to sve skupa izgledalo?

MARKO P: Ovogodišnja akademija se održavala online putem adobe connect platforme, a predavanja su bila koncipirana kao sastanci s predavačima.
MARKO S: U početku su svi polaznici slušali zajednički dio, a krajem prvog tjedna su organizirana posebna predavanja za svaku ulogu u razvojnom timu. Određeno tehničko predznanje sam imao, ali sam definitivno puno naučio putem predavanja koja su jednostavna za razumjeti i prilagođena svima.
MARKO G: Mentori su se potrudili kako bi to bilo što bolje, a naravno ovisi o akademcima kako je tko prihvatio takav način predavanja. Meni je osobno super sjeo zbog komfora. Generalno o svakoj temi o kojoj se govorilo na predavanjima sam ja već slušao kolegij na fakultetu pa je ovo dobro došlo kao ponavljanje, kojeg nikad nije dovoljno.
ARDITA: Moram priznati da je komunikacija u početku bila izazovna, s obzirom da smo nekad nailazili na tehničke poteškoće na koje jednostavno ne možete utjecati. Osim toga, uspješno smo odradili zadatke koje je trebalo timski odraditi, a gdje je bila potrebna kooperacija i komunikacija. Mislim da je organizacija pod danim okolnostima bila odlična!

“Kad god me netko pita što sam radio na akademiji u KING-u, ja mu odgovorim da smo radili „društvenu mrežu“. Ja bih to tako nazvao. Aplikacija ima dosta zahtjevnih komponenata, nije bilo jednostavno implementirati to sve u 4 tjedna no mislim da je ekipa obavila odličan posao” MARKO GROZAJ, FER

Što ste to točno radili u praktičnom smislu ove godine? Otkuda ideja?

ARDITA: Dobili smo zadatak razviti kompletnu aplikaciju koja bi omogućavala zaposlenicima Kinga organizaciju događaja za svoje kolege i prikupljanje sredstva za kupnju poklona. Osim toga, uspjeli smo ostvariti mnoge druge dodatne funkcionalnosti.
MARKO S: Praktični dio je trajao četiri tjedna i bio je organiziran hibridnim načinom. Dnevna komunikacija je bila online, a tjedne koordinacije su bile uživo ponedjeljkom u Kingu. Ideja je nastala iz iskustva prijašnjih organizacija događaja i skupljanja sredstava za poklone. Naime, takva organizacija je obavljana putem većeg broja mailova pa je nastala ideja objedinjavanja više funkcija u jednoj aplikaciji.

Vjerujem da većinu naučenog sada mogu primijeniti u budućim projektima.” MARKO SOLDO, FPZ

MARKO G: Kad god me netko pita što sam radio na akademiji u KING-u, ja mu odgovorim da smo radili „društvenu mrežu“. Ja bih to tako nazvao. Komponenta te aplikacije koja ju čini društvenom mrežom jest povezivanje, odnosno pretplata na neku osobu s ciljem sudjelovanja u svim budućim događajima, poklonima koji će se organizirati za preplaćenu osobu. Aplikacija ima dosta zahtjevnih komponenti, nije bilo jednostavno implementirati to sve u 4 tjedna no mislim da je ekipa obavila odličan posao i uspjela isporučiti aplikaciju koja funkcionira i može se uspješno koristiti.
MARKO P: Aplikacija King Team Gifts automatski generira događaj za rođendane zaposlenika i obavještava emailom sve korisnike koji prate tu osobu da je događaj kreiran. Isto tako je moguće napraviti događaj unutar aplikacije nevezan za rođendane. Na primjer za rođenje djeteta, vjenčanje i slično. Kao dodatak, u aplikaciji možete predlagati i glasovati za poklone koje bi kupili kolegi, a organizator događaja može voditi evidenciju o zaprimljenim uplatama. Organizator također u bilo kojem trenutku može poslati email korisnicima koji prate neki događaj i obavijestiti ih o nekim promjenama.

Miroslav Levar o KING ICT Akademiji: Kako su studenti razvili aplikaciju

Koliku su ulogu mentori imali u praktičnom dijelu? Jeste li primijenili većinu naučenog ili ste na samoj Akademiji stekli znanje potrebno za razvoj aplikacije?

MARKO G: Pa mentori su nam uvijek bili na raspolaganju, tu se zbilja ne može ništa prigovoriti. Nije bilo pitanja kojeg nismo mogli postaviti.
ARDITA: Prije Akademije nisam imala puno znanja o alatima i tehnikama koje se koriste u poslovnoj analizi, s obzirom da se na fakultetu nisam imala priliku susresti s poslovnom stranom izrade programskih rješenja. Stoga, moram reći da su mi mentori i na teorijskom i na praktičnom dijelu bili od velike pomoći. Štoviše, imali smo na raspolaganju velik broj mentora po ulozi pa smo mogli dobiti i više pogleda na neki problem.
MARKO P: Dva tjedna predavanja jednostavno nisu dovoljna da se obuhvati kompletan obim ovakvog projekt, tako da je bilo potrebno primijeniti i znanje naučeno do sada. No bez predavanja na akademiji, razvoj ove aplikacije bi bio uvelike otežan. Prošli smo važne koncepte same arhitekture aplikacija, učili o SCRUM-u i podsjetili se nekih koncepata koju su nam bili poznati, a i nepoznati.
MARKO S: Akademija je bila moj prvi susret s realnim timskim projektom i mislim da sam najviše znanja stekao upravo o načinu funkcioniranja cijelog procesa vezanog uz razvoj i timske aktivnosti. Vjerujem da većinu naučenog sada mogu primijeniti u budućim projektima. Mentori su bili dostupni tijekom cijelog razvoja aplikacije za sva pitanja i pomoć. Također, dali su smjernice i pomogli su pri razvoju tehnički zahtjevnijih dijelova aplikacije. U praktičnom dijelu sam imao priliku primijeniti većinu stečenog znanja o bazama podataka, ali sam naučio puno toga novog što je bilo potrebno za uspješan razvoj. Pri razvoju web aplikacije sam naučio možda čak i više tehničkih vještina nego u teorijskom djelu.

“Osjećam se kao da smo napravili nešto stvarno korisno te da se naš trud isplatio. Baš super osjećaj.” MARKO POGAČIĆ, TVZ

Kakav je osjećaj vidjeti nekog da koristi aplikaciju koju si razvio? Kako se vi osjećate kad znate da će istu koristiti cijela tvrtka, jedna od najjačih IT tvrtki u Hrvatskoj?

ARDITA: Zaista poseban osjećaj! Krenuti s točke u kojoj ne znaš otkud bi uopće počeo ili što bi prvo napravio, do trenutka kada prezentiraš gotov proizvod na kojeg si ponosan… pa svatko bi bio time oduševljen 🙂
MARKO P: Kada vidim nekoga da koristi našu aplikaciju, odmah se priključim i pokušam mu otkriti neke feature i ispričati kako što funkcionira. Osjećam se kao da smo napravili nešto stvarno korisno te da se naš trud isplatio. Baš super osjećaj.
MARKO G: Jako je kul vidjeti da su ljudi zadovoljni isporučenim proizvodom i da im zaista u neku ruku rješava neki problem. Sav trud koji je uložen u razvoj aplikacije se isplati kad korisnik bude zadovoljan.
MARKO S: Prvi dojam o budućem korištenju aplikacije smo imali na predstavljanju našeg rješenja. Budući korisnici su bili zainteresirani i postavljali su dobra pitanja. Osjećaj je odličan. Odgovorili smo na sva pitanja i predstavili funkcionalnosti aplikacije tako da su i s te strane iskustva i povratne informacije bile pozitivne.

Žene u ICT industriji – Ardita, jesu li se brojke poboljšale? Ima li na fakultetima podjednako studentica i studenata ili je ipak omjer i dalje na strani muškaraca?

ARDITA: Nažalost, u mojoj generaciji još uvijek je brojka jako mala, svega nekih 20% studentica, a to svakako treba promijeniti u bliskoj budućnosti. Mislim da to možemo postići edukacijom djevojaka u ranijem periodu njihovog obrazovanja i raznim prezentacijama ili radionicama kojima se djevojke potiču na razvoj karijere u IT-u.
MARKO S: Dodao bih da je na Fakultetu prometnih znanosti omjer još uvijek u velikoj mjeri na strani muškaraca što je trend na gotovo svim fakultetima tehničkog područja. Ipak, profesori su napomenuli kako se taj omjer zadnjih godina polako mijenja i kako se sve više studentica odlučuje na ICT industriju i tehničke znanosti općenito.

Nakon akademije, ostali ste raditi u KING ICT-u. U kojim ste odjelima?

ARDITA: Radim u odjelu poslovne analize, u najboljem timu u KING-u 😉
MARKO P: Nakon akademije, ostao sam raditi kao .net developer, tim 2.
MARKO G: JAVA odjel
MARKO S: Ostao sam raditi u KING ICT-u u Odjelu razvoja softvera kao Database developer.

Vidite li već sada u kojem smjeru biste voljeli nastaviti karijeru?

ARDITA: Živi bili pa vidjeli. 🙂 Šalu na stranu, do ne tako davno, još uvijek sam tražila što me zanima u IT svijetu, ali evo mogu reći da je poslovna analiza pronašla mene 🙂 Ovaj posao mi izvrsno odgovara i definitivno bih se voljela razvijati u tom smjeru!
MARKO P: Za sada mi je development zanimljiv te bi volio širiti svoje znanje u tom smjeru, a možda se kroz neko vrijeme zainteresiram za nešto drugo.
MARKO G: Vidim, vidim. Pucam na voditelja JAVA odjela 🙂 Ne, zezam se, ne mogu trenutno utvrditi koji bi točno bio moj željeni put nastavka karijere.
MARKO S: Trenutno je plan poboljšati znanje u području baza podataka putem rada na projektima. Osim toga, volio bih proširiti znanje u smjeru više tehnologija koje su vezane uz razvoj programskih rješenja. Ne isključujem ni opciju promjene područja interesa tijekom karijere kao što je to bio slučaj tijekom studiranja, ali vjerujem da će mi cijela karijera biti vezana uz IT područje.


(gore slijeva nadesno) Marko Soldo i Ardita Šalja; (dolje slijeva nadesno) Marko Pogačić i Marko Grozaj

Gdje god se usmjerili i koji im god interesi unutar branše bili, za ovakve mlade, inteligentne, vrijedne i kreativne ljude u Kingu će uvijek biti mjesta. Tko zna, sljedeće godine možda baš TI postaneš naša nova kolegica ili novi kolega.