fbpx

Matija Mandić moderirao panel „Tehnička zaštita – cyber security, AI, digitalizacija“

U sklopu međunarodne konferencije “Privatna zaštita 2023.“ u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara, održan je vrlo zanimljiv panel na temu “TEHNIČKA ZAŠTITA – CYBER SECURITY, AI, DIGITALIZACIJA“.

Panel je moderirao Matija Mandić, KING ICT-ov direktor sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, a sudjelovali su uvaženi stručnjaci: Davor Runje, Bojan Ždrnja i Mihael Mišo Mudrić. Panelisti su na vrlo inspirativan način podijelili svoje znanje i iskustvo iz područja umjetne inteligencije (AI), cyber sigurnosti te pravne regulative predmetnih područja.

Kroz panel smo svjedočili vrlo zanimljivoj diskusiji vezanoj za razvoj i primjenu umjetne inteligencije, saznali kako utječe na naš svakodnevni život i globalni tehnološki napredak. Osim toga, imali smo prilike čuti na koji način pravno regulirati AI i nove tehnološke procese koji se neprestano mijenjaju i napreduju.

KAKO OSTATI SIGURAN U CYBER PROSTORU
S obzirom na osvrte sudionika panela, jasno je da je u današnje vrijeme umjetna inteligencija ušla duboko u sve pore društva. Međutim, dostupnost i atraktivnost korištenja AI javno dostupnih servisa, otvorili su i prostor zlonamjernim pojedincima za vrlo maliciozna djelovanja. U tom kontekstu, na panelu smo čuli o cyber sigurnosti, koliko je danas važno razumijevanje opasnosti koje dolaze iz cyber prostora, kako se uopće zaštititi od napada te na koji način sama umjetna inteligencija pomaže u proaktivnom detektiranju i preveniraju prijetnji.

Zanimljivo je bilo poslušati, kroz stvarne primjere iz života, ulogu etičkih hakera u cyber sigurnosti. Kroz izlaganje smo saznali koliko je bitno biti korak ispred malicioznih pojedinaca, kroz osmišljavanje provedbenih strategije kojima pokušavaju onesposobiti ili napraviti proboj u zaštićene sustave raznih organizacija kako bi identificirali njihove ranjivosti te ih u konačnici zaštitili od malicioznih cyber napada.

UMJETNA INTELIGENCIJA UZET ĆE, ALI I STVORITI NOVE POSLOVE
Za kraj se otvorila vrlo interesantna diskusija o tome hoće li, kao posljedica sve značajnije primjene umjetne inteligencije, mnogi ljudi u budućnosti ostati bez posla. Zaključak je da je to, nažalost, vrlo izgledno, ali isto tako će se otvoriti neki drugi, potpuno novi poslovi. Zato je važno osvijestiti potrebu za permanentnim ulaganjem u razvoj i edukaciju, s ciljem usvajanja nekih novih znanja i vještina, koji će odgovoriti novim poslovnim potrebama u budućnosti.

Tehnološki napredak umjetne inteligencije je toliko snažan i progresivan da izaziva podijeljene emocije, odnosno – jedni je gledaju kao izvanrednu priliku, a drugi pak kao ozbiljnu prijetnju. Ipak,  zaključak je panela sljedeći – brzina kojom se razvija stvara sve značajniju potrebu za sveobuhvatnijim sagledavanjem sigurnosnih prijetnji i otvara mnoga pitanja pravne uređenosti korištenja umjetne inteligencije.