fbpx

SAP ERPsim: Studenti oduševljeni poslovnom simulacijom

Postoje različiti načini učenja o poslovanju tvrtke te funkcioniranju i povezanosti poslovnih procesa. Međutim, kada to imate priliku doživjeti na način koji je identičan onom u stvarnom životu, a pritom se i zabaviti, učenje dobiva novu dimenziju.

ERPsim je platforma razvijena od strane Sveučilišta u Montrealu, a omogućava virtualno učenje kroz scenarije simulacije poslovnih procesa.

ERPsim potiče sudionike na poslovno promišljanje, nudeći im iz prve ruke iskustvo razumijevanja uloga unutar tvrtke i utjecaja određenih odluka na poslovno okruženje, kao i doživljaj snage i vrijednosti SAP S/4HANA sustava.

 

Studenti diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike tako su, kroz simulaciju i podjelu u natjecateljske timove, imali priliku voditi tvrtku, surađivati sa svojim kolegama, rješavati realne poslovne probleme, sve uz pomoć aktivnog SAP ERP sustava. Do izražaja su došle njihove komunikacijske vještine i snalaženje pri savladavanju poslovnih izazova, kao i spremnost na donošenje odluka koje imaju direktan utjecaj na poslovanje i poslovno okruženje.

Do izražaja su došle njihove komunikacijske vještine i snalaženje pri savladavanju poslovnih izazova, kao i spremnost na donošenje odluka koje imaju direktan utjecaj na poslovanje i poslovno okruženje.

 

 

Organizacija, donošenje poslovnih odluka, raspolaganje vremenom i resursima, poslovna izvješća, praćenje tržišne utakmice, operativno korištenje programskih transakcija – čitav proces upravljanja poslovanjem stao je u 5 sati radionice kroz koju su ih vodili instruktori KING ICT-a.

Sudionici/igrači, pritom mnogi bez prethodnog znanja o SAP-u, tijekom zabavnog i dinamičnog procesa dobili su priliku sudjelovati u natjecanju, uspješno upoznati i savladati osnove SAP S/4HANA sustava te naučiti o:

  • Komunikaciji s dobavljačima i kupcima putem slanja i primanja prodajnih naloga
  • Procesima logistike vezanim za upravljanje proizvodima i sirovinama na skladištu
  • Procesima proizvodnje kroz planiranje materijalnih potreba (MRP), planiranje proizvodnje i upravljanje zalihama
  • Korištenju SAP izvješća i transakcija kao važnim podlogama za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka
  • Važnosti pravovremenih reakcija i odluka unutar poslovnog sustava na promjene koje nastaju na tržištu te o značenju natjecanja i pobjede u tržišnoj utakmici

Kako funkcionira simulacija  (ERPsim)

Sudionici su podijeljeni u timove unutar kojih su im dodijeljene uloge te se simulira realna poslovna situacija. Orijentirani su na poslovnu strategiju i pravovremene reakcije na tržišne promjene. Izvršavaju aktivnosti prodaje, marketinga, nabave, financija i proizvodnje (kompletan end-to-end poslovni tijek).

Svaki sudionik ima interakciju s dobavljačima i klijentima, dostavlja proizvode, koristi SAP izvješća i transakcije kao podlogu za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka te prati promjene na tržištu kako bi pobijedio konkurenciju.

Edukacija 15 polaznika trajala je 5 sati, a polaznici su na kraju dobili certifikate.

Sudionici su nakon natjecanja ispunili anonimnu anketu, a njihovi dojmovi najbolje govore o vrijednosti ERPsim-a:

Nikad brže nije prošlo 5h nego sada!“

„Možemo opet?“

„Uvesti ovo redovno za barem jedne labose kolegija 😊