fbpx

Izazovi i rješenja za hibridni model rada

Prije 2020.  postojale su organizacije koje su radile hibridno, no u posljednje dvije godine to je  postalo norma. Po završetku lockdowna, veliki je broj tvrtki uvidio da hibridni model rada ima brojne prednosti te je isti uveo u svoju praksu. Doduše, takav oblik rada sa sobom donosi i izazove – kako za poslodavce, tako i za zaposlenike. Postavlja se pitanje koja sve rješenja implementirati kako bi se radni procesi nastavili što bolje, neovisno o tome nalaze li se zaposlenici u uredu, kod kuće ili na nekom trećem mjestu.

Tehnologija koja se implementira mora biti vrhunska, sigurna, konzistentna, jednostavna za implementaciju i korištenje te fleksibilna kako bi se mogla koristiti u svim poslovnim sektorima. Na svu sreću, možemo računati na rješenja u kojima prednjači Cisco, koji je već dugi niz godina industrijski lider u uslugama umrežavanja. S Cisco rješenjima lako je ostvariti hibridni model rada i  osigurati produktivnost organizacijama. U ovom će članku biti prezentirana tek neka od mnogobrojnih rješenja koja Cisco razvija i nudi.

Rješenja za kolaboraciju

Osnova uspješnog hibridnog rada je nesputana suradnja zaposlenika. Neovisno o tome gdje se  oni nalazili ili u kojim sektorima organizacije radili, cijelo poslovanje mora raditi glatko i kao jedna smislena i nesputana cjelina. Zaposlenici moraju biti povezani kako bi se ostvarila efektivnost i produktivnost. Upravo su to ciljevi koje je uz Cisco  rješenja za ujedinjenu komunikaciju (Unified Communications – UC) znatno lakše ostvariti.

Timovi  najčešće  komuniciraju putem više kanala: koriste jednu aplikaciju za izravne poruke, drugu za videopozive, treću za desktop sharing, četvrtu za pozive itd. Organizacije su primorane koristiti sve više softvera jer svaki ispunjava jednu svrhu. To može zakomplicirati komunikaciju, pogotovo u slučaju hibridnog modela rada.

Ideja iza ujedinjene komunikacije je jednostavna – razvijanje integrativnog rješenja koji ima sve navedene (a i više) opcije komunikacije. Takva rješenja omogućuju komunikaciju u stvarnom vremenu te time i fluidnije poslovanje. Mogu se koristiti neovisno o veličini i djelatnostima kojima se organizacija bavi. Implementacija je također lagana – može se obaviti na hardveru korisnika, na korisnikovom hostingu ili u cloudu.

Izdvojit ćemo dva rješenja za ujedinjenu komunikaciju:

Webex – komunikacijski alat

Webex je vrhunsko Cisco rješenje za ujedinjenu komunikaciju koje redovito dobiva odlične ocjene korisnika. U sebi sadrži sve opcije za uspješan hibridni rad – pozive, sastanke, slanje poruka i mogućnost povezivanja s drugim aplikacijama koje zaposlenici već koriste.

Koristi E2E enkripciju te zadovoljava sve sigurnosne preduvjete. Jednostavan je za implementaciju i korištenje te fleksibilan u svim oblicima i načinima poslovanja. Popularna je aplikacija, što znači da se online može pronaći veći broj Webex communityja i sadržaja sa  savjetima i trikovima koji mogu pomoći prilikom korištenja.

Cisco Unified Communications Manager (Call Manager)

Cisco Unified Communications Manager (Call Manager) također sadrži sve opcije za integrativno rješenje za ujedinjenu komunikaciju. Ono što ga primarno razlikuje od Webexa je mogućnost  povezivanja s postojećim uređajima, sustavima i prostorima koje korisnici koriste u komunikaciji (kao što su fiksni telefoni i povezani uređaji).

Sva Cisco rješenja za kolaboraciju mogu se pronaći na linku: https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collaboration/index.html

Sigurnosna rješenja

Rad od kuće stvara nove sigurnosne prijetnje, a uspostavljanje potrebnog stupnja sigurnosti definitivno je jedan od najvećih izazova hibridnog modela rada.. Radnici se više ne nalaze na istom mjestu, unutar jedinstvene infrastrukture koja ima svoju zaštitu od napada. Organizacijama nije jednostavno osigurati kućne urede jer oni ovise o infrastrukturi kojom organizacija ne upravlja (hardver, mrežni provideri, povezani uređaji i sl.).

Nedostatak sigurnosti može imati kritične posljedice. Cyber kriminal se redovito događa, a tehnike kojima se kriminalci služe postepeno postaju naprednije. Stoga sustavi obrane moraju neprestano držati korak. Napadi mogu biti razni: krađa podataka, malver, sabotaža, ransomver i ostalo. Takav napad se može dogoditi svakoj tvrtki, a šteta se mjeri u milijunima. Stoga je najisplativije preventivno implementirati sigurnosne sustave koji će   mogućnost napada svesti na minimum.

XDR – uvid u sve mreže, cloud, pristupne točke i appove

XDR (Extended detection and response) omogućuje proširenu detekciju i reakciju. U jednu platformu okuplja cjelokupno sigurnosno okruženje poslovanja. Tako uredima za sigurnost daje uvid u sve mreže, cloud, pristupne točke i aplikacije unutar organizacije. Timovi mogu brzo loviti, pronalaziti, istraživati i reagirati na prijetnje.

XDR se lako integrira s ostalim Cisco rješenjima, kao i s drugim aplikacijama. U sebi sadrži mogućnost automatiziranja rutinskih procesa, što oslobađa zaposlenike i omogućava im da se posvete drugim poslovima. Također, u sebi ima integrirani sustav koji ocjenjuje stupanj rizika svake prijetnje. Tako djelatnicima jasno pokazuje prioritete i omogućuje im da jasno ocijene kojim se prijetnjama najprije moraju posvetiti.

Zero Trust Security

Hibridni je model rada gotovo nemoguće održavati na mreži organizacije, već se mora oslanjati i na mreže providera koje zaposlenici koriste u svom kućanstvima ili na trećim mjestima. Situacija se dodatno komplicira sa sve većim brojem uređaja koje zaposlenici svakodnevno koriste (računala, tableti, mobiteli, IoT itd.).

Zbog toga je Cisco razvio Zero Trust metodologiju (metodologija Nula povjerenja). Poanta te metodologije je da se ničemu unutar mreže ne može vjerovati – svaka pristupna točka je moguća sigurnosna prijetnja. Sigurnost svih resursa mora se konstantno provjeravati prije nego što im se omogući potrebni pristup.

Tako se dobiva potreban uvid u sve korisnike, uređaje i aplikacije koji koriste te mreže na kojima se nalaze. Takav pristup efektivno suzbija cyber napade jer kriminalcima osjetno otežava posao.

Cisco Ransomware Defense

Ransomver je vrsta malvera koja djelatnicima organizacija ograničava pristup bitnim podacima. Ransomver zatim od organizacija traži uplatu kako bi se pristup opet dopustio i vratilo normalno stanje. Takva vrsta napada je posebno opasna jer može uzrokovati dvostruku financijsku štetu: 1) organizacije imaju neizravnu štetu zbog neostvarenog rada jer su blokirani u svojim svakodnevnim aktivnostima, i 2) organizacije imaju izravnu štetu ako se odluče uplatiti traženi iznos. Zbog toga bi tvrtke trebale imati adekvatnu ransomver zaštitu.

Protiv malvera se treba boriti na nekoliko različitih razina jer se ne može sa sigurnošću predvidjeti gdje će se pojaviti. Najbolje je to raditi preko jedne integrativne platforme koja obuhvaća e-mail zaštitu, web zaštitu i mrežnu zaštitu. Cisco rješenja u sebi sadrže i plan akcije u slučaju da se malvare incident dogodi. Razvijene su proaktivne i sigurnosne metodologije koje pomažu problem riješiti što brže i efektivnije.

Sva Cisco sigurnosna rješenja mogu se pronaći na linku: https://www.cisco.com/site/us/en/products/security/index.html

Cloud rješenja

Nije kontroverzno reći da je cloud budućnost poslovanja. Sve više organizacija prelazi na cloud, čak i one koje nisu implementirale hibridni model rada. Odluka je logična, prednosti su mnogobrojne i impozantne. Tvrtke koje se odlučuju na migraciju su efektivnije, konkurentnije, fleksibilnije, brže, a ostvaruju i znatnu uštedu.

Upravo je ušteda tvrtkama najčešće glavni motiv prelaska na cloud. Umjesto fiksne cijene standardnih usluga podatkovnih centara, što najčešće znači pretplatu, tvrtke na cloudu plaćaju po resursima koje koriste. U periodima kada koriste više resursa, plaćaju više i obrnuto. A i kapaciteti koje koriste su neograničeni.

Također, nakon prelaska, tvrtke ne moraju razmišljati o svojoj IT infrastrukturi. Nabavljanje hardvera može biti dugotrajan i nezgodan proces. Za instalaciju infrastrukture treba alocirati prostor, resurse i zaposlenike koji će se time baviti. Održavanje hardvera je kontinuiran proces na koji isto odlazi puno vremena i novaca. Iznenadan kvar infrastrukture može biti koban za organizaciju. Cloud u sebi ima implementirane sigurnosne sustave koji uvelike sprječavaju nastanke kvarova ili minimiziraju posljedice.

Zbog svoje brzine i dostupnosti, cloud je optimalno rješenje. Upravo zato što mu se može pristupiti s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg uređaja,  pogodan je za hibridne modele rada. Suštinski mijenja svako poslovanje, ne samo zbog očite financijske uštede, već i zbog omogućavanja zaposlenicima da iz svog posla izbace rutinske operativne djelatnosti te da budu produktivniji.

Sva Cisco cloud rješenja mogu se pronaći na linku:

https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/cloud/index.html

 

Kontaktirajte nas kako biste saznali više o Cisco rješenjima za hibridni model rada.