fbpx

Kako tvrtke koriste tehnologiju za uspješnije poslovanje?

MODERNI IZAZOVI I PROBLEMI….

Živimo u vremenu naglih tržišnih promjena i trendova koji zahtijevaju od tvrtki da praktički preko noći adaptiraju svoje poslovne procese. Većina tvrtki svjesna je da je potrebno uvoditi promjene i reforme kako bi poslovanje bilo u skladu s takvim suvremenim načinom poslovanja.
Reforme organizacija mogu biti interne (ako se događaju samo unutar same organizacije) ili eksterne (ako se mijenja i odnos prema krajnjim korisnicima).
No, kako se odlučiti koja je reforma najbolja i koje je rješenje optimalno za vašu tvrtku?
Jako je bitno znati kako odgovoriti na to pitanje. Organizacije se nerijetko odlučuju za izradu novih softvera i aplikacija po narudžbi. Vjeruju da će im rješenja ‘krojena po mjeri’ pomoći u svakodnevnim aktivnostima.
Doduše, izrada i implementacija takvih softvera može biti složena, dugotrajna i skupa. To može biti posebno nezgodno ako tvrtka ima potrebu implementirati reforme u kratkom roku.

… ALI I MODERNA RJEŠENJA
Stoga se veliki broj organizacija odlučuje na alate kao što su SAP BTP (SAP Business Technology Platform). BTP je jedinstvena otvorena platforma koja na jednom mjestu spaja različite poslovne aplikacije.
BTP u sebi sadrži portfolio tehnologija koje tvrtke čini

● efikasnijima
● agilnijima i
● konkurentnijima

Tvrtke se tako mogu služiti analitikama, automatizacijom i integracijom, umjetnom inteligencijom. Također mogu bolje upravljati podacima, razvijati aplikacije itd. Koristeći alate dostupne na BTP platformi vaša će tvrtka u potpunosti iskoristiti svoje potencijale i optimizirati poslovne procese. A istovremeno nećete biti primorani investirati u dodatnu infrastrukturu. Sadrži i najbolje svjetske standarde i primjere dobre poslovne prakse, što koristi tvrtkama svih veličina – neovisno o djelatnostima kojima se bave.

Primarni cilj SAP BTP-a je integracija sa SAP aplikacijama ili aplikacijama trećih strana koje se nalaze u „oblacima“ ili on-prem s postojećim ERP ili drugim sustavima tvrtke na kojima se nalaze podaci. Rijetko, ali ne isključeno, BTP se koristi kao samostalni sustav „otok“ sa svim komponentama poput baze podataka, unosa podataka, procesa itd. bez konekcija na neki od sustava koji su izvor podataka.

KAKO TOČNO BTP MOŽE POMOĆI VAŠOJ TVRTKI?


Četiri su glavna područja platforme u kojima se mogu pronaći relevantne aplikacije i rješenja:
1. Upravljanje podacima i bazama podataka (Database and data management),
2. Analitike (Analytics),
3. Razvoj i integriranje aplikacija (Application development and integration) i
4. Pametne tehnologije (Intelligent technologies).
Objasnit ćemo kako izgleda primjena tih područja u praksi.
Bolje upravljajte podacima…

MODERNI IZAZOV
U današnje vrijeme sve je više podataka o kojima organizacije moraju razmišljati i upravljati. Stoga pretjerana količina podataka i neadekvatno procesuiranje mogu usporiti cijelo poslovanje tako da zablokiraju poslovne procese. Vaša organizacija neće biti produktivna ako je sustav trom: ako se “gubite” u podacima ili redovito razmišljate što s njima napraviti.

BTP RJEŠENJA:
BTP sadrži sve potrebno za spremanje, procesuiranje, pristup, integraciju i interpretaciju podataka kojima organizacija raspolaže. To pomaže vašoj organizaciji lakše, brže i bolje upravljati podacima. Alati se mogu jednostavno prilagođavati vašim internim procesima i potrebama, bez potrebe za angažmanom IT stručnjaka.

… i stavite ih u širi kontekst pomoću analitika

MODERNI IZAZOV:
Neki podaci ne znače previše sami za sebe. Treba ih staviti u širi kontekst kako bi se dobio pravi uvid u njihovo značenje. Na temelju toga može se saznati koje poslovne poteze povući. Neke moderne tvrtke uspiju riješiti problem pohrane podataka, ali zatim s tim podacima više ništa ne rade – umjesto da iskoriste njihov puni potencijal.
BTP rješenja:

BTP pruža dodatne alate potrebne za procesuiranje podataka i daljnje donošenje relevantnih odluka. Stavlja vam na raspolaganje alate kao što su business intelligence, proširene analitike, suradnja u planiranju i sl. Ova BTP rješenja mogu izvlačiti podatke iz same organizacije, a mogu ih i kombinirati s podacima iz trećih izvora. Nakon izvlačenja podataka se stvaraju simulacije i vizualizacije. Rješenja imaju implementirano strojno učenje. Stoga se, između ostalog, u podacima mogu automatski prepoznati anomalije te identificirati ključni pokretači rasta.

Osim toga, analitike mogu dati i prognostičke uvide. Na temelju podataka daje se procjena što će se u budućnosti događati s poslovanjem. Koristeći takva predviđanja vaša tvrtka može razviti plan za nastavak poslovanja. Moći ćete promptno i spremno odgovoriti na sve izazove.

RAZVIJAJTE I INTEGRIRAJTE APLIKACIJE
Moderni izazov:
Prije smo spomenuli kako organizacije imaju potrebe za raznim aplikacijama i alatima koje im pomažu u svakodnevnom radu. Doduše, nerijetko se događa da implementacija nekog novog rješenja stvara dodatne poteškoće u poslovnim procesima – umjesto da ih olakša. Usklađivanje velikog broja aplikacija može biti složeno, problematično, dugotrajno i skupo.

BTP rješenja:
BTP sadrži rješenja potrebna za izradu, razvoj i integriranje poslovnih aplikacija. Integracija se obavlja lako, neovisno o tome jesu li aplikacije instalirane u oblaku ili na lokaciji korisnika. Također se može napraviti integracija SAP i ne-SAP rješenja.
Velika prednost BTPa je otvorenost platforme i snažna potpora svjetske developer zajednice. BTP korisnici stoga mogu sami razvijati i prilagođavati rješenja za kojima imaju potrebu. Takav pristup ne samo da skraćuje proces implementacije aplikacija, već i osjetno smanjuje troškove. To će vašoj tvrtki omogućiti brze inovacije te pridonijeti većoj agilnosti poslovanja.

ISKORISTITE PAMETNE TEHNOLOGIJE
Moderni izazov:
Neke tvrtke još uvijek žive u prošlosti i ne iskorištavaju potencijale suvremenih tehnologija. Koriste zastarjele tehnologije, ne razmišljaju o digitalnoj transformaciji. Takva poslovanja neizbježno kaskaju za svojim konkurentima jer ne koriste sve raspoložive mogućnosti.
BTP rješenja: S druge strane postoje organizacije koje su spremno i brzo uočile prednosti takvih tehnologija i implementirali ih u svoje procese. To im je otvorilo vrata za budući razvoj i dalo prednost nad skeptičnijim tvrtkama. Pametne tehnologije uključuju internet stvari (IoT), strojno učenje, umjetnu inteligenciju, blockchain i pametno automatsko robotsko procesuiranje. Teško je detaljno navesti kako sve ti moderni alati mogu promijeniti i poboljšati vaše poslovanje. Nebo je granica. Jedno je sigurno – takve tehnologije će biti sve dominantnije i snažnije u budućnosti te ih je nužno koristiti. One su kao takve prepoznate u BTP platformi.

ZAŠTO SE ODLUČITI ZA SAP BTP?

Moderno poslovanje je puno naglih izazova i promjena. Gore navedeni izazovi nažalost nisu fikcija, već stvarnost. Činjenica da neke tvrtke troše nepotrebno puno vremena i resursa na procesuiranje podataka je zabrinjavajuća. Također, dosta podataka se može iskoristiti tako da se od njih dobije dodatna vrijednost, a neke tvrtke to ni ne pokušavaju. Velika je vjerojatnost da se vaša tvrtka već susrela ili će se susresti s najmanje jednim od spomenutih problema.

Na svu sreću, živimo u vremenu naprednih rješenja i tehnologija koje mogu lako riješiti navedene, a i mnoge druge, probleme. Svaka tvrtka bi trebala razmišljati o tome kako najbolje iskoristiti sve mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju. SAP BTP je definitivno platforma koja pomaže tvrtkama ostvariti svoje potencijale.

Najveći benefit SAP BTPa je ušteda. Nećete morati održavati zastarjelu tehnologiju, ili investirati u neku drugu infrastrukturu ili ulagati u skupa rješenja po mjeri. Istovremeno će optimizirati poslovne procese tako da je organizacija produktivnija i može više privređivati. Niti jednom članu vašeg tima nije u interesu trošiti vrijeme na nepotrebne aktivnosti koje BTP rješenja mogu preuzeti.

Ako želite znati više, kontaktirajte nas s povjerenjem.