fbpx

KING ICT-u i Pametnoj energiji dodijeljena bespovratna sredstva

Lijepe vijesti stižu iz Kinga i Pametne energije. Za projekt INUKING – razvoj inovativnog programskog rješenja za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekatadodijeljena su bespovratna sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te je za projekt u vrijednosti od 9.527.214,41 kn dodijeljeno 4.911.400,64 kn.

Projekt je počeo 17.8.2020. i provodi se u dvije faze: Industrijsko istraživanje i Eksperimentalni razvoj. Cilj projekta je razviti integrirani sustav za centralizirani nadzor i upravljanje sustavima kritične infrastrukture na stambenim i poslovnim objektima, a rok za izvršenje je 17.8.2023.

„Sustavi kritične infrastrukture uključuju sustave grijanja, hlađenja, ventilacije, osvjetljenja energetskog napajanja, protupožarne zaštite, sustav dojave požara te sustave tehničke zaštite. Navedeni sustavi uglavnom se ugrađuju kao odvojeni sustavi u zgradama pa je upravljanje njima prilično složeno jer se svakim sustavom treba upravljati odvojeno, a da pritom ne postoji mogućnost njihove međusobne komunikacije i interakcije. S obzirom na to da pripadaju istoj građevini, trebali bi činiti jedinstvenu cjelinu za tehnički nadzor elektro, strojarskih i sigurnosnih instalacija na građevini“, pojasnio je Dražen Pavlić, Voditelj operacija istraživanja, razvoja i inovacija u KING ICT-u.

Pavlić je istaknuo i još jedan značajan podatak za projekt u tijeku, a to je suradnja s akademskom zajednicom.

„Projekt se provodi u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, a posebno nas veseli što u projektnom timu imamo stručnjake za automatiku i energetiku sa Sveučilišta Shiraz i Mechanics Research Center iz Shiraz, Iran. Vjerujemo da ćemo na ovom projektu, pored ostvarenja očekivanih rezultata, steći i mnoga korisna iskustva koja ćemo moći primijeniti i u budućim projektima. Ova suradnja s predstavnicima akademske zajednice i međunarodnim partnerima treba predstavljati temelj budućeg razvoja poslovanja Kinga i povezanih društava“.

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Pametna energija d.o.o.

Osnovne informacije o projektu

Naziv projekta: INUKING – razvoj inovativnog programskog rješenja za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekata

Ime korisnika: Pametna energija d.o.o.

Ukupan izons projekta: 9.527.214,41 kn

Iznos EU potpore: 4.911.400,64 kn

Razdoblje provedbe projekta: 17.08.2020. – 17.08.2023.