fbpx

Sonja Franić na webinaru Introducing VMware Tanzu

Sonja Franić, izvršna direktorica tvrtke Aktivis, sudionik na panel diskusiji eventa VMware Tanzu Experience Day.

U petak se održao prvi event u organizaciji VMware-a na temu VMware Tanzu Experience Day. Event je bio podijeljen u dva dijela.

Prvi dio eventa je bila panel diskusija na kojoj su sudjelovali:

Igor Kaleb, Unit Manager – Infrastructure Services, Asseco SEE
Martin Obradović, Sr Territory Sales Manager Adriatics, VMware
Neven Cvetković, Manager Solution Engineering, Tanzu Benelux i Nordics, VMware
Sonja Franić, Izvršna direktorica tvrtke Aktivis

I drugi dio u obliku tehničke sesije koju je vodio Mladen Krivokuća, VMware sistem inženjer. Voditelj eventa bio je Nenad Aleksić, VMware, Regionalni Sales Manager.

Tema panela bila je (How to) Optimize Your Approach to App Modernization, na kojem se govorilo o najnovijim trendovima i principima izrade, implementacije i upravljanja modernim aplikacijama, dosadašnjim iskustvima i očekivanjima za budućnost.

Detaljnije se razgovaralo o VMware Tanzu potfoliu softverskih produkata i rješenja namijenjenih za izradu, implementaciju i upravljanje modernim aplikacijama. Istaknuto je da se radi o jednom od vodećih rješenja za upravljanje kontejneriziranim aplikacijama. Prednosti koje donosi VMware Tanzu posebno su vidljive kad se radi o aplikacijama smještenim u cloud okruženje , a upravo je o prednostima i razlozima prelaska na cloud native platformu govorila izvršna direktorica tvrtke AKTIVIS Sonja Franić, budući da je početkom jeseni KING ICT, VMware Principal Partner za tvrtku kćer Aktivis implementirao spomenutu platformu – VMware Tanzu u okviru projekta izgradnje nove cloud native platforme aktivManager 5.0 za upravljanje i digitalizaciju poslovnih procesa.

Trendovi posljednje vrijeme pokazuju da je većina kompanija započela svoju digitalnu transformaciju poslovanja u obliku digitalizacije, modernizacije aplikacija i poslovnih modela koje nude prema tržištu. Zahtjevi za sve brži razvoj softverskih aplikacija i zamjene legacy aplikacija sve su prisutniji kao poslovni zahtjevi naših korisnika i rekla bi da tu nema razlike u odnosu na svjetske trendove. Različita je jedino brzina transformacije i implementacije tih trendova. Upravo u okviru svih tih promjena i novih zahtjeva i mi smo donijeli odluku prije dvije godine o zamjeni postojeće monolitne open source platforme s novom cloud native platformom. Kao i sve druge legacy aplikacije s vremenom smo se našli pred izazovom sve kompleksnijeg i skupljeg održavanja i nadogradnje što se odrazilo na našu brzinu razvoja, troškove, izbacivanje novih verzija, onboarding novih članova razvoja i općenito time to market za nove proizvode nam je bio puno sporiji od očekivanog i željenog. Odlučili smo se se za cloud native kako bi u potpunosti iskoristili sve prednosti cloud computing modela”, rekla je Sonja Franić.

Nova platforma omogućila je tvrtki Aktivis da odgovori na današnje i buduće poslovne izazove korisnika prateći pritom nove, moderne trendove u razvoju softvera. Zamjenom tradicionalne monolitne platforme u poslovanje je uvedena inovacija koja je bila neizbježan korak u digitalnoj transformaciji.

Sonja je također govorila o prednostima zbog kojih su se odlučili za razvoj u cloud okruženju te odgovorila na pitanje zašto su izabrali baš VMware Tanzu.

Nakon inicijalne odluke da krećemo u smjeru razvoja cloud native aplikacije, Kubernetes se nametnuo sam po sebi s obzirom da je zaista mainstream kada pričamo o razvoju i upravljanju kontejnera. S obzirom na dugogodišnju partnersku suradnju s VMwareom i ekspertizu koju imamo i kontinuirano gradimo unutar KING ICTa te postojeći VMware segment koji i inače implementiramo kod svojih korisnika i interno, logičan smjer je bio da strategija softverske transformacije ide u tom smjeru. Po podizanju cloud infrastrukture,Tanzu alata i instalaciji aktivManager platforme dobili smo jedinstven sloj kroz koji možemo nadzirati i upravljati cijelom mikroservisnom arhitekturom, imati brži time to production i deploy, konfiguraciju i skalabilnost na razini komponenti u sigurnom okruženju. Pogodnosti svega toga su da se možemo fokusirati na pisanje koda odnosno bavljenje funkcionalnim zahtjevima i poslovnom problematikom naših aplikacija.

Sonja je za kraj istaknula kako su kroz ovaj projekt i sami prošli kroz jedan dio organizacijske transformacije i shvatili da se silosi i organizacijske granice između infrastrukture i softvera u modernom razvoju softvera brišu. Devops znanja postaju neophodna i nameću se kao trend u upravljanju cloud okruženjima i aplikacijama. Svaka promjena počinje odlukom i upravo tako se pokazalo još jednom i u ovoj transformaciji.